ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ Κύπρου:Προχωρούν οι συνομιλίες με TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7

17:54 - 10 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης μίλησε για τις σημερινές συζητήσεις του υπουργείου με την κοινοπραξία TOTAL - ENI, τονίζοντας ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πλέον εκκρεμεί η διευκρίνιση ορισμένων νομικών ζητημάτων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε οριστική συμφωνία.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία TOTAL – ENI για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 ενός της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί των εμπορικών, τεχνικών και νομικών θεμάτων που άπτονται του συμβολαίου.

Όπως πρόσθεσε, «εκκρεμούν κάποια νομικά σημεία τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη σε συμφωνία».

Υπενθυμίζεται κατόπιν της ανακάλυψης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 (ENI/TOTAL), που φαίνεται ότι εκτείνεται και στο τεμάχιο 7, η κυβέρνηση προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2018 έναν κλειστό κύκλο αδειοδότησης, ενεργοποιώντας σχετική πρόνοια του νόμου, που της επιτρέπει να καλέσει μόνο τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί σε τεμάχια που συνορεύουν με το 7 να υποβάλουν προσφορές. Προσφορά υπέβαλε μόνο η κοινοπραξία TOTAL – ENI, αφού τελικά η κοινοπραξία ExxonMobil Qatar Petroleum, που κατέχει την άδεια για το τεμάχιο 10 δεν υπέβαλε προσφορά.

Αμέσως μετά την κατάληξη σε συμφωνία, θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων και ακολούθως θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Η πρόοδος στις συζητήσεις με τους δύο ενεργειακούς κολοσσούς προκύπτει την ώρα που η Τουρκία απέστειλε το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.