ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974

13:45 - 11 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Εκπρόσωπος Ερντογάν: Ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974
Ευθείες απειλές για νέο «Αττίλα» με αφορμή την τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

«Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του» είπε ο κ. Τσελίκ σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο».

«Εδώ η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και τoυ ψευδοκράτους. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση ‘εισβολή’. Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των τουρκοκυπρίων. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δηλώσεις Τσελίκ ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ομιλία Ερντογάν σε Τούρκους «ευέλπιδες» στους οποίους είπε «εσείς θα σταματήσετε τις προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο».

Προχωρούν οι συνομιλίες με TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης αναφερόμενος στις συζητήσεις του υπουργείου με την κοινοπραξία TOTAL - ENI, τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πλέον εκκρεμεί η διευκρίνιση ορισμένων νομικών ζητημάτων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε οριστική συμφωνία.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία TOTAL – ENI για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 ενός της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί των εμπορικών, τεχνικών και νομικών θεμάτων που άπτονται του συμβολαίου.

Όπως πρόσθεσε, «εκκρεμούν κάποια νομικά σημεία τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη σε συμφωνία».

Υπενθυμίζεται κατόπιν της ανακάλυψης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 (ENI/TOTAL), που φαίνεται ότι εκτείνεται και στο τεμάχιο 7, η κυβέρνηση προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2018 έναν κλειστό κύκλο αδειοδότησης, ενεργοποιώντας σχετική πρόνοια του νόμου, που της επιτρέπει να καλέσει μόνο τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί σε τεμάχια που συνορεύουν με το 7 να υποβάλουν προσφορές. Προσφορά υπέβαλε μόνο η κοινοπραξία TOTAL – ENI, αφού τελικά η κοινοπραξία ExxonMobil Qatar Petroleum, που κατέχει την άδεια για το τεμάχιο 10 δεν υπέβαλε προσφορά.

Αμέσως μετά την κατάληξη σε συμφωνία, θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων και ακολούθως θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.