ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Θέλει περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας στην ΕΕ!

14:23 - 13 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Θέλει περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας στην ΕΕ!
Με ενημερωτικό του δελτίο, που διανεμήθηκε σήμερα σε επιλεγμένους παραλήπτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης των μέσων αστυνομικής συνεργασίας ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των κρατών μελών Αρχές επιβολής του νόμου και μεταξύ αυτών και των οργανισμών της ΕΕ.

Ζητεί, μάλιστα, περισσότερους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, προκειμένου αυτό το ιδιότυπο «φακέλωμα», να συμβάλλει στην περαιτέρω ασφάλεια των πολιτών καθ’ άπασα την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Στα συμπεράσματα του ενημερωτικού αυτού εγγράφου, τονίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας καθιστώντας την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών πολιτική προτεραιότητα.

Επιπλέον, με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, εργάζεται για τη βελτίωση της αστυνομικής συνεργασίας επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο.

Όπως τονίζεται, το κύριο μέσο για την αστυνομική συνεργασία είναι η Ευρωπόλ, η οποία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ευρύτερης υποδομής εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ.

Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι, η αστυνομική συνεργασία και οι πολιτικές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, με ιδιαίτερη προσοχή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των απειλών και εγκλημάτων πανευρωπαϊκής εμβέλειας, σύμφωνα με τους κανόνες για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία των δεδομένων.

Τονίζει, όμως, ότι «παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν για τους οργανισμούς αστυνομικής συνεργασίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες κατά την επόμενη περίοδο για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων αστυνομικής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων μεταξύ των κρατών μελών Αρχές επιβολής του νόμου και μεταξύ αυτών και των οργανισμών της ΕΕ.»

Σημειώνοντας ότι, ο νέος Κανονισμός της Γιουροπόλ άρχισε να ισχύει το 2017, διευκρινίζει ότι,  το Κοινοβούλιο έχει ήδη προτρέψει τα κράτη μέλη της ΕΕ, να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις, όσον αφορά την ποιότητα των δεδομένων και να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για μια μελλοντική προσέγγιση της «αθέμιτης ανταλλαγής πληροφοριών».

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καθηκόντων και αυξάνονται οι προσδοκίες, πρέπει να εξασφαλιστούν επαρκείς οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για τους οργανισμούς της ΕΕ, καταλήγει το ενημερωτικό έγγραφο.

Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τον ρόλο που «ευαγγελίζεται» παίξει προσεχώς το Ευρωκοινοβούλιο, στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι, το Κοινοβούλιο είναι πλέον ένας πλήρης θεσμικός παράγοντας στον τομέα των πολιτικών ασφάλειας και πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αξιολόγηση και τον καθορισμό των πολιτικών εσωτερικής ασφάλειας. Έχει ήδη αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αστυνομικής συνεργασίας.

*Ολο το 12σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου στα αγγλικά εδώ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.