ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Εξετάζει την πιθανότητα ρωσικής ανάμιξης στις ευρωεκλογές

17:14 - 13 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Γερμανία: Εξετάζει την πιθανότητα ρωσικής ανάμιξης στις ευρωεκλογές
Με «μεγάλη προσοχή» παρακολουθεί η κυβέρνηση της Γερμανίας μία ενδεχόμενη ανάμιξη ή τη διενέργεια εκστρατείας παραπληροφόρησης από τη Ρωσία ενόψει των ευρωεκλογών.

"Δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά μια αυξημένη προσοχή στο θέμα αυτό είναι εδώ και κάποιον καιρό όχι μόνο απαραίτητη αλλά εφαρμόζεται στη Γερμανία όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

"Η μεγάλη προσοχή που προσδίδουμε δεν είναι αβάσιμη. Παρατηρούμε προσεκτικά τις δραστηριότητες στο Διαδίκτυο διαφόρων διεθνών πηγών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία", πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα σε σχέση με την επιρροή που πιθανόν ασκεί η Ρωσία σε ορισμένα πολιτικά κινήματα στη Γερμανία, κυρίως στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή βουλή.

Και η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Ζούροβα προειδοποίησε για το θέμα αυτό σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα.

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα αποτελέσματα των εκλογών να αλλοιωθούν εξαιτίας διαφόρων πράξεων χειραγώγησης έστω και σε ένα από τα κράτη μέλη" της ΕΕ, εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

"Η Ευρώπη οφείλει να είναι σε εγρήγορση, οι ευρωεκλογές είναι ένα τεστ για το εάν λειτουργούν οι μηχανισμοί προστασίας από τη ρωσική επιρροή", δήλωσε από την πλευρά του στον γερμανικό όμιλο Τύπου RND ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

"Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει μια μόνιμη κατάσταση αστάθειας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την εκμεταλλευτεί για τα δικά της συμφέροντα", πρόσθεσε.

Μετά την εκστρατεία για τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2017, η Γερμανία έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της απέναντι στις απόπειρες της Ρωσίας κυρίως άσκησης επιρροής στην εθνική πολιτική ζωή.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τον Μάρτιο στους φόβους αυτούς "ακραία παράνοια".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.