ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεντένο: Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη

15:20 - 15 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Σεντένο: Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη
Με συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ζητά υψηλότερους μισθούς για την ευρωζώνη, ως απάντηση στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι όλοι οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Σεντένο. Προσθέτει ακόμα ότι σε πολλές χώρες τα ποσοστά της ανεργίας έχουν μειωθεί και «τώρα πρέπει αντίστοιχα να αυξηθούν οι μισθοί». Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, όπου θα μπορούσε να τονωθεί η κατανάλωση, μέσω της αύξησης των μισθών, προσθέτει.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ο Σεντένο δίνει έμφαση στην πρόκληση για τα παραδοσιακά κόμματα να εξαλείψουν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων, η οποία προκλήθηκε από την οικονομική κρίση. Ειδικά, η νέα γενιά ανησυχεί ότι δεν θα έχει καλύτερο μέλλον από τη γενιά των γονιών της. «Αυτό οφείλεται επίσης στους χαμηλούς μισθούς», εξηγεί ο επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το σημαντικότερο εγχείρημα είναι η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της νομισματικής ένωσης σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup. Οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το ευρώ έφεραν ειρήνη και ευημερία για περισσότερο από 70 χρόνια, αναφέρει ο Σεντένο, τονίζοντας ότι ένας κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες. Μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Δεκέμβριο, τα κονδύλια του ευρω-προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη, καθώς και της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής συνοχής στην ευρωζώνη.

Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο όγκος του προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Ακόμα και εάν στην αρχή ο προϋπολογισμός δεν είναι πολύ μεγάλος, θα φανεί διαφορά», εκτιμά ο Σεντένο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.