ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:Δεν τίθεται σε ισχύ η Οδηγία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

14:33 - 16 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν:Δεν τίθεται σε ισχύ η Οδηγία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!
Χωρίς να ντρέπεται η αρμόδια Επίτροπος της Κομισιόν κυρία Jourová, ομολογεί ότι, ύστερα από ένα χρόνο διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, η πολυδιαφημισμένη Κοινοτική Οδηγία, για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, από κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δεν πρόκειται να τεθεί ποτέ σε ισχύ!

Με σημερινή της γραπτή απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς Τάκη Χατζηγεωργίου, η Επίτροπος διευκρινίζει ότι η εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας δεν είναι δυνατή, ύστερα από την απόρριψή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 7 Μαρτίου 2019.

Στην από 13 Φεβρουαρίου 2019 γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

*Στις 13 Φεβρουαρίου 2019 η Κομισιόν εξέδωσε τον νέο της κατάλογο, με 23 τρίτες χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν στρατηγικές ανεπάρκειες όσον αφορά τα πλαίσια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται και χώρες οι οποίες θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι της ΕΕ όπως η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ (π.χ. οι μη ενσωματωμένες περιοχές της Αμερικανικής Σαμόα, των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων και Πουέρτο Ρίκο).

*Δημοσιεύματα στον ξένο τύπο αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τις αμερικανικές τράπεζες όπως αγνοήσουν τον νέο κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, άλλα ΜΜΕ αναφέρονται σε μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την συμπερίληψη της Σαουδικής Αραβίας στον κατάλογο.

Και ρωτούσε την Κομισιόν να του πει σε ποιο βαθμό η ένταξη στον κατάλογο περιοχών των ΗΠΑ, καθώς και της Σαουδικής Αραβίας περιπλέκει τις οικονομικές — και όχι μόνο — σχέσεις των χωρών αυτών με την ΕΕ.

Η απάντηση της κυρίας  Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν καταλυτική…

«Στις 13 Φεβρουαρίου 2019 η Επιτροπή εξέδωσε κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό σχετικά με έναν κατάλογο τρίτων χωρών με «στρατηγικές ανεπάρκειες στα πλαίσιά τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την υποχρέωσή της δυνάμει της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία εκδόθηκε στις 30 Μαΐου 20181.

Σύμφωνα με τη διαδικασία για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, η Επιτροπή κοινοποίησε τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο αλλά ο κατάλογος αυτός απορρίφθηκε από το Συμβούλιο στις 7 Μαρτίου 2019, με την αιτιολόγηση ότι ο κατάλογος των τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου δεν καταρτίστηκε στο πλαίσιο μιας διαφανούς και ανθεκτικής διαδικασίας που να ενθαρρύνει ενεργά τις οικείες χώρες να αναλάβουν αποφασιστική δράση και παράλληλα να σέβεται το δικαίωμα ακρόασης των ιδίων.

Συνεπώς, ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2019 δεν θα τεθεί σε ισχύ.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 16 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.