ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 2,9% «ρίχνει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ

14:08 - 21 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Στο 2,9% «ρίχνει» τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ
Σε αρνητική αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης προχώρησε ο ΟΟΣΑ, καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό οι εμπορικές διενέξεις και ένα πλέγμα σύνθετων γεωπολιτικών παραγόντων θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΟΟΣΑ η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 θα ανέλθει στο 2,9% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 3,9%. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προχώρησε στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του καθώς εντοπίζει αδυναμίες που οφείλονται στις εμπορικές εντάσεις, την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα, τους κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο - βασική αρτηρία της παγκόσμιας οικονομίας - αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 2% φέτος, που θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός σε μια δεκαετία. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, ο σημερινός κύκλος εμπορικών διαφορών πλήττει την παραγωγή και δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα στις επενδυτικές αποφάσεις.

Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν τώρα για να εξασφαλίσουν ένα ισχυρότερο οικονομικό μέλλον. Ειδικότερα, ζητά την επιστροφή στη διεθνή συνεργασία και τον πολυμερή διάλογο για την επανέναρξη του παγκόσμιου εμπορίου. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη για επιμονή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και ζητά πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλό χρέος.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στα ψηφιακά δίκτυα, τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση των μισθών μεσοπρόθεσμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.