ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι:Αδιέξοδο στην τραπεζική ένωση και στο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής

19:05 - 22 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Ντράγκι:Αδιέξοδο στην τραπεζική ένωση και στο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής
H ευρωζώνη πρέπει να σπάσει τον «γόρδιο δεσμό» της αμοιβαιοποίησης του ρίσκου, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χτυπώντας το «καμπανάκι» για αδιέξοδο στη διαδικασία προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την ανάγκη για στενότερο συντονισμό στη δημοσιονομική πολιτική.

«Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο σε δύο σημαντικά ζητήματα: Την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τον βαθύτερο συντονισμό στη δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο κ. Ντράγκι στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Φραγκφούρτη, όπου επισήμανε ότι «Αυτό διαιωνίζεται από δύο αντικρουόμενους παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την εντύπωση ότι για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης η μείωση του ρίσκου πρέπει να προηγηθεί του διαμοιρασμού του ρίσκου. Και ο δεύτερος αφορά την ιδέα ότι η αμοιβαιοποίηση ρίσκου μέσω του ιδιωτικού τομέα συνεπάγεται και αυξημένο διαμοιρασμό ρίσκου στον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι οι αγορές συνήθως πανικοβάλλονται όταν δεν υπάρχει στοιχείο διαμοιρασμού ρίσκου και ότι ένα κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας θα συνέβαλλε στη σταθεροποίηση των προσδοκιών που έχουν οι αγορές. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε σε εκδήλωση προς τιμήν του απερχόμενου επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, ήταν «ακούραστος» στο να υπηρετεί την Ευρώπη. «Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι είναι δεσμευμένοι στο ευρωπαϊκό project, το κάνουν όμως με κάπως αφελή τρόπο... και υπάρχουν και άλλοι που κοιτούν με ειλικρίνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και εργάζονται ώστε να κάνουν κάτι γι' αυτές», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.