ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αντιδράσεις από την παραίτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού

16:46 - 24 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Οι αντιδράσεις από την παραίτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού
Η παραίτηση της Τερέζα Μέι προκάλεσε τις αντιδράσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των στελεχών του βρετανικού κοινοβουλίου.

Στη Βρετανία

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι «Η Μέι ορθώς παραιτήθηκε», καλώντας άμεσα σε εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι «τώρα ήρθε η ώρα να συσπειρωθούμε και να φέρουμε σε πέρας το Brexit».  

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, με μήνυμά του στο twitter δήλωσε ότι «Ισχυρή και γενναία ομιλία από μία πρωθυπουργό που οδηγήθηκε από το καθήκον. Η Τερέζα έχει δίκιο στο ότι ο συμβιβασμός δεν είναι κακή λέξη και θα πρέπει να την ευχαριστήσουμε εκ μέρους της χώρας για τις ακούραστες προσπάθειες. Ξέρω πόσο οδυνηρό είναι να δεχτείς ότι τελείωσε ο χρόνος και απαιτείται ένας νέος ηγέτης. Πήρε τη σωστή απόφαση και ελπίζω το πνεύμα του συμβιβασμού να συνεχιστεί».

Ο αναμενόμενος υποψήφιος, πρώην υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι, αξιοπρεπής όπως πάντα, έδειξε την ακεραιότητά της και ότι «παραμένει αφοσιωμένη δημόσια λειτουργός, πατριώτης και πιστή Συντηρητικός».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ είπε ότι η πρωθυπουργός αξίζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ  υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του Brexit ήταν πάντα ένα μεγάλο καθήκον, το οποίο καθημερινά αντιμετώπιζε με θάρρος.

Η παραιτηθείσα επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης Αντρεα Λίντσομ χαρακτήρισε αξιοπρεπή την ομιλία της πρωθυπουργού, λέγοντας πως απεικόνισε την πλήρη δέσμευσή της στη χώρα και στο καθήκον.

Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις ERG Τζέικομπ Ρις Μογκ χαρακτηρίζει την πρωθυπουργό ως «αναμφισβήτητα άνθρωπο του καθήκοντος», ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία της ομάδας, ο Στιβ Μπέικερ, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «θλιβερή αλλά αναγκαία».

Ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε φόβους ότι ο αγώνας για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα επιδεινώσει το κλίμα για τις επενδύσεις. «Η Βρετανία πληρώνει ήδη το τίμημα ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε πόλεμο για το Brexit», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, ο Ανταμ Μάρσαλ. Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία της διαδοχής θα πρέπει να είναι γρήγορη και να χαρακτηρίζεται από ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από το αδιέξοδο, ενώ πρόσθεσε πως το κυριότερο είναι ο νέος πρωθυπουργός να εργαστεί για μία συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το «θαρραλέο έργο» της Μέι και ζήτησε «ταχεία αποσαφήνιση» για την εξέλιξη του Βrexit. Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή «πρέπει επίσης να υπενθυμίσει, σε μία στιγμή σημαντικών επιλογών, ότι οι απορριπτικές ψήφοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο οδηγούν σε αδιέξοδο», αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και το Brexit. Η Τερέζα Μέι «εργάστηκε με θάρρος για την υλοποίηση του Brexit προς το συμφέρον της χώρας της και τον σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της», τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος της απηύθυνε «προσωπικό ευχαριστήριο μήνυμα υποστήριξης».

Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Βερολίνου, όπου εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «σέβεται» την απόφαση της Μέι να παραιτηθεί. «Η καγκελάριος θεωρεί σημαντική την καλλιέργεια στενής συνεργασίας με τη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα διατηρηθεί», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, αρνούμενη να τοποθετηθεί σχετικά με τις συνέπειες της παραίτησης επί του Brexit, μίας διαδικασίας που «εξαρτάται από τις εξελίξεις της βρετανικής εσωτερικής πολιτικής».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. «Όπως είναι προφανές, η βρετανική πολιτική κυριεύεται από το Brexit και θα συνεχίσει για πολύ ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση όσον αφορά το Brexit, μία φάση που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την Ιρλανδία», τόνισε ο Βαράντκαρ προσθέτοντας ότι είχε μία άριστη συνεργασία με τη Μέι.  

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως μίλησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην οποία διαβίβασε τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία τους και τον σεβασμό του μετά την ανακοίνωσή της ότι θα παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου «Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία για ένα συντεταγμένο , παραμένει στο τραπέζι», έγραψε στο Twitter.

Ένα σκληρό Brexit μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί, μετά τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι θα παραιτηθεί, δήλωσε από την πλευρά της η ασκούσα χρέη εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης «Ένα σκληρό Brexit μοιάζει μια πραγματικότητα που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί", δήλωσε η Ισαμπέλ Θελάα σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Η βρετανική κυβέρνηση, το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και τις συνέπειές της» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας την Ένωση, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στις συμφωνίες και στη συναίνεση και όχι μια Ένωση περιορισμένη από τους εξτρεμισμούς, τους εγωισμούς, τους εθνικισμούς», συνέχισε η εκπρόσωπος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωεκλογές είναι «κρίσιμες» από την άποψη αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 24 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.