• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αυστρία: Καγκελάριος της υπηρεσιακής κυβέρνησης η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

21:08 - 30 Μαϊ 2019 | Ειδήσεις
Η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, πρόεδρος μέχρι πρότινος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλαμβάνει καγκελάριος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία και θα οδηγήσει την Αυστρία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Αναφέροντας ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός μίας "κυβέρνησης εμπιστοσύνης", ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έπλεξε το εγκώμιο της κ. Μπίρλαϊν, τονίζοντας πως κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως "πάντα η πρώτη" και πως τώρα θα είναι "πάλι η πρώτη, δηλαδή ως η πρώτη ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστριακής Δημοκρατίας", όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
 
Ο ίδιος, όπως σημείωσε, αναζήτησε ένα πρόσωπο που να διαθέτει μία ευρεία γνώση και από το οποίο να προσμένει κανείς τον επιμελέστερο χειρισμό του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, ένα πρόσωπο που θα μπορεί τους επόμενους μήνες να κατευθύνει τις τύχες της χώρας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, "και ποιο πρόσωπο θα ήταν καταλληλότερο από την ανώτατη φύλακα του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Συντάγματος", αναρωτήθηκε.
 
Η νέα καγκελάριος, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Αυστρίας, θα ασκήσει τα καθήκοντα της, ηγούμενη της προς σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, τόσο μέχρι τις πρόωρες εκλογές όσο και στη συνέχεια μέχρι τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές, για τον οποίο θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα και με τους συσχετισμούς δυνάμεων μετά τις εκλογές.
 
Στις πρώτες της δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα με τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, η νέα αυστριακή καγκελάριος ανακοίνωσε τα δύο πρώτα ονόματα μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησή της, στην οποία αντικαγκελάριος αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ και υπουργός Δικαιοσύνης ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκερ, έως τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Καγκελαρία και από τους πλέον έμπιστους του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.
 
Μέσα στις επόμενες ημέρες η ίδια θα ανακοινώσει και τα υπόλοιπα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν επικεφαλής των άλλων υπουργείων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναμένεται και η ανακοίνωση από την συνταγματική επιτροπή της αυστριακής Βουλής, η ημερομηνία διεξαγωγής τον πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
 
Πληροφορίες ανέφεραν ως πλέον νωρίτερη ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ συζητούνται και η 22η όπως και η 29η Σεπτεμβρίου, με το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να ζητά τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα και τους Σοσιαλδημοκράτες να αντιπροτείνουν την 22η Σεπτεμβρίου.
 
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα δεν φαίνεται να θέλει τη διεξαγωγή των εκλογών την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε μία χρονική περίοδο που διαρκούν ακόμη οι θερινές σχολικές διακοπές, αν και δεν αποκλείεται να συναινέσουν στην αρχική πρόταση του προέδρου Βαν ντερ Μπέλεν για διεξαγωγή τους την 1η ή την 8η Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουν τελειώσει οι σχολικές θερινές διακοπές.
 

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman