ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ για Κύπρο: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη-Προβληματισμός για τα κόκκινα δάνεια

13:38 - 04 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
ΔΝΤ για Κύπρο: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη-Προβληματισμός για τα κόκκινα δάνεια
Ισχυρή παραμένει η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου παρά τη σταδιακή επιβράδυνση αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι ενισχύεται από τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, επισημαίνει πως η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ ενώ η απασχόληση αυξάνεται, οι μισθολογικές πιέσεις και ο πληθωρισμός παραμένουν χαμηλοί. Παράλληλα, τονίζει πως ένα μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους μετά από τη σημαντική εφάπαξ αύξηση που σχετίζεται με την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας (CCB) πέρυσι.

Η απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας και η τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPLs έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο.

Ωστόσο, συνεχίζει το ΔΝΤ, τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένουν αυξημένα και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των τραπεζικών ισολογισμών και τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.