ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Πέντε λόγοι να μην αναμένουμε πλήρη ρήξη Ιταλίας-ΕΕ

17:27 - 04 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
Citi: Πέντε λόγοι να μην αναμένουμε πλήρη ρήξη Ιταλίας-ΕΕ
Αύριο Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας, λόγω του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Ιταλία είχε αποφύγει την τελευταία στιγμή, υποχωρώντας στα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό του 2019.

Αναλυτές εκτιμούν ότι και πάλι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την μετωπική ρήξη, που θα σήμαινε επιβολή προστίμων.

Ωστόσο, σημερινό σημείωμα της Citigroup, επικαλείται πέντε λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άμεσα πλήρη ρήξη:

  1. Ο Τζιοβάνι Τρία. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, εξακολουθεί να επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας με τις Βρυξέλλες και τήρησης των κανόνων, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 2014.
  1. Η νέα διοίκηση της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι υπόλοιποι Επίτροποι δεν θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη στη θέση τους, αφού εκπνέι η θητεία τους. Θα αφήσουν στους επόμενους την τελική κρίση.
  1. Η μάχη για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Η εξέλιξη της μάχης για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε., στην οποία θα παίξει ρόλο και η Ιταλία, είναι ακόμη άγνωστη.
  1. Οι αντιδράσεις από την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι επιφυλακτικοί στο να εντείνουν την πίεση στην Ιταλία την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της Ένωσης για ένα νέο μίγμα πολιτικής, που θα ευνοεί την πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
  1. Εγχώρια πολιτική αστάθεια. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών ωθεί τους Ευρωπαίους να περιμένουν περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά σχέδια του 2020 το φθινόπωρο.

Υπό τις συνθήκες αυτές το βασικό όπλο της Ε.Ε. παραμένει η πειθαρχική διαδικασία και με αυτό θα θελήσει να στριμώξει τους λαϊκιστές της ιταλικής κυβέρνησης, προσβλέποντας και στη βοήθεια των αγορών, εκτιμά η Citi. Tα πράγματα όμως δεν θα προχωρήσουν σε κάτι πιο δραστικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.