ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ECRI: Επτά χώρες στο «στόχαστρο» για ρατσισμό και μισαλλοδοξία!

11:11 - 06 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
ECRI: Επτά χώρες στο «στόχαστρο» για ρατσισμό και μισαλλοδοξία!
Βόρεια Μακεδονία, Κύπρος και Τουρκία, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 7 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς τις οποίες υποβλήθηκαν αυστηρές συστάσεις, από την Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).

Οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς τις οποίες υποβλήθηκαν οι εν λόγω συστάσεις είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Κύπρος, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην έκθεση για το Αζερμπαϊτζάν, η ECRI συνέστησε τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη μιας ποικίλης και ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών και την θέσπιση νομοθεσίας για εναλλακτικές λύσεις στη στρατιωτική θητεία. Η ECRI καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι συστάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

Όσον αφορά την Κύπρο, η ECRI συνέστησε έντονα να ζητηθεί η γνώμη της Επιτρόπου για τη Διοίκηση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το διορισμό όλων των υπαλλήλων στο γραφείο της και να της χορηγηθεί επαρκής προϋπολογισμός, ο οποίος έχει υλοποιηθεί εν μέρει. Η ECRI συνέστησε επίσης την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου ένταξης για τους αλλοδαπούς. Αυτή η σύσταση δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Όσον αφορά την Ιταλία, η ECRI επανέλαβε τη σύστασή της να εξασφαλίσει την πλήρη και ανεξάρτητη ανεξαρτησία της UNAR (Ufficio nazionale antidiscriminazioni zioni), να επεκτείνει τις αρμοδιότητές της ώστε η σχετική νομοθεσία να καλύπτει σαφώς τις διακρίσεις που βασίζονται όχι μόνο στην εθνοτική καταγωγή και τη φυλή, αλλά επίσης σχετικά με το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την εθνικότητα και την εθνική προέλευση.

 Η ECRI καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η σύσταση δεν έχει εφαρμοστεί. Επιπλέον, η ECRI συνέστησε στις Ιταλικές αρχές να εφαρμόσουν στα σχολεία σε όλα τα επίπεδα μέτρα για την προώθηση της αμοιβαίας ανοχής και του σεβασμού στο σχολείο, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Η σύσταση αυτή εφαρμόστηκε εν μέρει, δεδομένου ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα βασίζονταν αποκλειστικά σε εξωσχολικά προγράμματα και κυρίως σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Στις συστάσεις της προς τις αρχές της Λιθουανίας, η ECRI συνέστησε να επιλυθεί η δύσκολη στεγαστική κατάσταση των Ρομά και να συγκροτηθεί μια διοργανική ομάδα εργασίας για να αναπτυχθεί μια περιεκτική στρατηγική για τον ρατσιστικό και τρανσφοβικό λόγο μίσους. Και οι δύο συστάσεις έχουν υλοποιηθεί εν μέρει.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η ECRI συνέστησε στις αρχές να καλύψουν όλες τις κενές θέσεις στο γραφείο του Διαμεσολαβητή και να διεξαγάγουν από κοινού με την LGBT κοινότητα μια ανεξάρτητη και εμπεριστατωμένη μελέτη για όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤ ατόμων.

Αυτό δεν έχει εφαρμοστεί:

Στη σύστασή της προς τις αρχές της Τουρκίας, η ECRI συνέστησε έντονα τη συμμόρφωση των διατάξεων για την ανεξαρτησία και την εντολή της νέας Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας με τις γενικές συστάσεις πολιτικής της ECRI. Επιπλέον, η ECRI επέμεινε στην προηγούμενη σύστασή της για την ανάθεση ενός οργάνου το οποίο θα ήταν πλήρως ανεξάρτητο από την αστυνομία, τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες εισαγγελικών αρχών για τη διερεύνηση υποτιθέμενων περιπτώσεων παραπτώματος από μέλη αστυνομικών ή άλλων δυνάμεων ασφαλείας. Η ECRI διαπιστώνει ότι και οι δύο συστάσεις εφαρμόστηκαν εν μέρει.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η ECRI συνέστησε έντονα τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί ισότητας του 2010. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύσταση έχει υλοποιηθεί εν μέρει. Επιπλέον, η ECRI συνέστησε θερμά στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας να εδραιώσουν τη νομοθεσία για την ισότητα σε μια ενιαία, ολοκληρωμένη πράξη ισότητας. Αυτή η σύσταση δεν έχει εφαρμοστεί.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.