ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχητικά σενάρια της ING για το παγκόσμιο εμπόριο

18:42 - 06 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
Ανησυχητικά σενάρια της ING για το παγκόσμιο εμπόριο
Tο 2019 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το παγκόσμιο εμπόριο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με προβλέψεις για ρυθμούς αύξησης μόλις 0,3%, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα ING.

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου που άρχισε από τα τέλη του 2018 -με τα επίπεδα εμπορικών συναλλαγών να υποχωρούν πάνω από 3%- επιταχύνεται εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως επισημαίνει η ING σε ανάλυσή της.

Παρότι για το 2020 αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2%, αυτή η βελτίωση θα εξαλειφθεί εάν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων υπερδυνάμεων συνεχισθεί, προειδοποιεί ο Ραούλ Λίριγκ, επικεφαλής αναλύσεων διεθνούς εμπορίου στην ING.

H εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και ο πόλεμος δασμών «γονατίζουν» το παγκόσμιο εμπόριο, που πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμούς 3,3% και 4,8% το 2017, πριν από την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών προστατευτισμού από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση ενός θετικού σεναρίου, με καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Κίνα, ο κ. Λίριγκ αναμένει προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ρυθμών αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου, με άνοδο 1,2% φέτος. Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των δασμών από ΗΠΑ και Κίνα θα βάλουν φρένο στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προσφάτως σχέδια για την επιβολή δασμών 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό, εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα για τη συγκράτηση της ροής μεταναστών. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να αυξήσει αυτούς τους δασμούς στο 25% έως τον Οκτώβριο εάν το Μεξικό δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Ουάσιγκτον. Σε σημερινές του δηλώσεις, απείλησε να αυξήσει τους δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά, ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Οι αναλυτές της ING υπολόγισαν την επίδραση της πολιτικής των Η.Π.Α. στο παγκόσμιο εμπόριο χρησιμοποιώντας ένα μέσο όρο από τρία πιθανά σενάρια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμπόριο δεν θα υπερβεί το 0,3% το 2019, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα είναι το χειρότερο έτος από τη "μεγάλη κατάρρευση του εμπορίου" το 2009.

Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις δασμών μαζί με τις απειλές είναι αρκετές για να αναγκάσουν την Κίνα, το Μεξικό, την ΕΕ και την Ιαπωνία να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020.

Το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την ING, υποδεικνύει ότι τα πράγματα θα «χειροτερεύσουν προτού βελτιωθούν», με αρχική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το Μεξικό και την Ιαπωνία, πριν την επίτευξη συμφωνιών το α' τρίμηνο του 2020.

Το τρίτο και πιο καταστροφικό σενάριο για το παγκόσμιο εμπόριο είναι η συνεχής κλιμάκωση χωρίς αποτελέσματα. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν αύξηση των δασμών κατά 25% σε όλα τα κινεζικά αγαθά, δασμούς 20% στα αυτοκίνητα και στο τέλος της εξάμηνης περιόδου καθυστέρησης τον Νοέμβριο θα επιβάλλουν αύξηση δασμών κατά 10% στις υπόλοιπες εισαγωγές από την Ιαπωνία και την ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.