ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από τους G20 για τις εμπορικές εντάσεις

18:21 - 09 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» από τους G20 για τις εμπορικές εντάσεις
Οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν «ενισχυθεί», θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης χωρίς όμως να καλούν για μια επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας, επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (G20).

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται γενικά, σύμφωνα με τις προβολές, να αυξηθεί σε μέτριο βαθμό φέτος και το 2020», ανέφεραν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στη Φουκουόκα.

«Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία παραμένουν. Το πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και παραμένουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 που θα κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.