ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγκυρα: Εκτός διεθνούς δικαίου οι δηλώσεις των MED7

20:12 - 15 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
Άγκυρα: Εκτός διεθνούς δικαίου οι δηλώσεις των MED7
Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η κοινή δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης που εξέφρασε η σύνοδος κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Κύπρο για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το Anadolu. "Για εμάς δεν έχει καμία αξία, δύναμη, ή αντίκτυπο" αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει την κοινή ανακοίνωση ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ και ότι κάποιες χώρες έχουν γίνει το εργαλείο για αυτό και προσθέτει ότι δείχνει ακόμα μία φορά ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να είναι αμερόληπτα και άξια εμπιστοσύνης στην επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται πως στην Κοινή Διακήρυξή τους οι "Med7" εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο". Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι "7" υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα, εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τόνισαν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Κάλεσαν την ΕΕ "να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο".

Οι "Med7" ζήτησαν από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επανέλαβαν επίσης ότι "η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη". Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.