ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G20: Άρχισε η σύνοδος την Παρασκευή

09:24 - 28 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
G20: Άρχισε η σύνοδος την Παρασκευή
Ξεκίνησε σήμερα η σύνοδος των G20 των πιο ισχυρών κρατών του κόσμου, με κύριο θέμα συζήτησης τις ρήξεις των ηγετών για το εμπόριο και το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στην Οσάκα, ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.

Η σύνοδος, στην οποία διακυβεύονται πολλά, ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

Σι Τζινπίνγκ: Ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.

«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επέμεινε ο κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Σε αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε ο Σι, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η περιοχή του Κόλπου έχει εισέλθει σε πολύ ευαίσθητη φάση, «στέκει μπροστά στο σταυροδρόμι του πολέμου και της ειρήνης». Η Κίνα πάντα επιδιώκει ειρήνη και εναντιώνεται στον πόλεμο, τόνισε ο Σι στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Πούτιν: Αντιπαραγωγικές οι προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν στη συνάντηση των ηγετών της ομάδας BRICS.

ΕΕ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Νωρίτερα, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν εναντίον της ζημίας που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τραμπ: Καμία πίεση για το Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε σήμερα ότι «τίποτε δεν πιέζει» για να διευθετηθεί η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στην περιοχή του Κόλπου.

«Έχουμε άφθονο χρόνο. Τίποτε δεν πιέζει, μπορούν να πάρουν το χρόνο τους. Δεν είναι διόλου επείγουσα η κατάσταση», υποστήριξε ο Τραμπ, έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, ανταλλαγής απειλών και ύβρεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

«Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα τελειώσει, ότι θα τακτοποιηθεί. Αν επιλυθεί, υπέροχα, αν όχι, θα ακούσετε να μιλούν γι' αυτό», πρόσθεσε πριν από την κατ' ιδίαν συζήτησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της G20.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 28 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.