ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GRECO: Κρύβουν τους «χρηματοδότες» των κομμάτων στην Τουρκία!

11:59 - 28 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
GRECO: Κρύβουν τους «χρηματοδότες» των κομμάτων στην Τουρκία!
Με δύο εκθέσεις της για την Τουρκία, που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνει τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου όσον αφορά τη βελτίωση της διαφάνειας της χρηματοδότησης των κομμάτων και την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή αφού, όπως τονίζεται στις εκθέσεις, από τις 17 συστάσεις που είχε απευθύνει η GRECO στην Τουρκία το 2010, για να ποινικοποιήσει την δωροδοκία σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς και  να βελτιώσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, 7 από τις συστάσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, 6 έχουν εφαρμοστεί μόνο εν μέρει και 4 , που αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων, δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Η GRECO υπογραμμίζει ότι, ενόψει της συνεχιζόμενης έλλειψης προόδου, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κατάσταση παραμένει απογοητευτική. Σημειώνει ειδικότερα ότι οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη από το 2012, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ των μελών των κοινοβουλίων, των δικαστών και των εισαγγελέων στην Τουρκία δημοσιεύθηκε από τη GRECO τον Μάρτιο του 2016 και περιείχε 22 συστάσεις προς τις αρχές.

Η σημερινή έκθεση σημειώνει ότι μόνο 2 από αυτές τις συστάσεις έχουν μέχρι στιγμής εφαρμοστεί ικανοποιητικά ή αντιμετωπίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το συνολικό επίπεδο συμμόρφωσης είναι "μη ικανοποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο".

Η έκθεση επισημαίνει ότι πρόσφατα δεν σημειώθηκε απτή πρόοδος όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Η GRECO σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμα κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλες ελλείψεις, όπως η διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας καθώς και η κατάρτιση και η παροχή συμβουλών για την ακεραιότητα των βουλευτών.

Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, η GRECO τονίζει ότι οι βασικοί λόγοι των συστάσεών της παραμένουν οι θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές που αποδυνάμωσαν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και οδήγησαν το δικαστικό σώμα να φαίνεται ακόμη λιγότερο ανεξάρτητο από τις εκτελεστικές και πολιτικές εξουσίες από ό, τι πριν.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.