ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν: Να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με ΗΠΑ - Βρετανία

14:20 - 29 Ιουν 2019 | Ειδήσεις
Πούτιν: Να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με ΗΠΑ - Βρετανία
Την πρόθεση της Ρωσίας να βελτιωθούν οι σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Βρετανία εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως χθες συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Τερέζα Μέι στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στην Οσάκα.

Η Ρωσία θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑοι οποίες έχουν ενταθεί λόγω των εδώ και χρόνια διπλωματικών διενέξεων όσον αφορά την Ουκρανία και τις κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, διαβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την σύνοδο της G20, ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Τραμπ ως μια «καλή συνάντηση και ρεαλιστική».

Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε εξάλλου τον Αμερικανό ομόλογό του στην Μόσχα τον Μάιο του ερχόμενου έτους. Ανέφερε ακόμη ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ανέθεσαν στους υπουργούς τους Εξωτερικών να αρχίσουν διαβουλεύσεις για μια παράταση της συνθήκης για τα πυρηνικά START. «Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτό θα καταλήξει στην παράταση αυτής της σημαντικής συνθήκης για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών» συμπλήρωσε.

Απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την σύνοδο για το ενδεχόμενο επιβολής κι άλλων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Μόσχα.

Επίσης προσέθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι με τον πρόεδρο Τραμπ συζήτησαν και για τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την κατάσταση στην Βενεζουέλα αλλά δεν διευκρίνισε σχετικά.

Παράλληλα ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τις επαφές που έχουν για την χώρα αυτή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησαν πως οι διμερείς διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

Οι σχέσεις με τη Βρετανία

Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε και για τις ψυχροπολεμικές σχέσεις με τη Βρετανία και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει βελτίωση. Αναφερόμενος στην υπόθεση Σκρίπαλ, η οποία έδωσε το μεγάλο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε πως  η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υιοθετήσει σκληρή στάση για το ζήτημα.

Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε χθες με την Μέι και όπως ανακοίνωσε το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, το Λονδίνο ζήτησε από τη Μόσχα να της παραδώσει τους Ρώσους υπόπτους, τους οποίους κατηγορεί για την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι της Αγγλίας. 

«Εξέφρασε την άποψή της με έναν μάλλον σκληρό τρόπο, ναι, αυτό αληθεύει», είπε ο Πούτιν σχετικά με τη συνάντησή του με την Μέι στο περιθώριο της συνόδου της G20, αλλά πρόσθεσε ότι η συνάντηση ήταν «ένα μικρό, αλλά θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση". «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε πλήρως τις σχέσεις μας». 

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι με την Μέι συζήτησαν το ζήτημα αλλά δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες παρά μόνο αρκέστηκε να διαψεύσει ότι η Μόσχα είχε επιθετικές προθέσεις απέναντι σε οποιονδήποτε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.