ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ: Να αναθεωρηθεί η διεξαγωγή της G20 στη Σαουδική Αραβία

12:45 - 03 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
ΟΗΕ: Να αναθεωρηθεί η διεξαγωγή της G20 στη Σαουδική Αραβία
Η διεξαγωγή της επόμενης συνόδου των G20 στη Σαουδική Αραβία πρέπει να αναθεωρηθεί αν δεν αποδοθούν ευθύνες για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, διεμήνυσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ.

Η Καλαμάρ ήταν επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Η ίδια είχε δηλώσει, έπειτα από σχεδόν 6 μήνες ερευνών, ότι έχουν συγκεντρωθεί επαρκείς "αξιόπιστες αποδείξεις" που αιτιολογούν την έναρξη διεθνούς έρευνας για να εξακριβωθούν οι ευθύνες Σαουδαράβων υψηλόβαθμων υπευθύνων στο έγκλημα αυτό, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στη διάρκεια επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον, η Καλαμάρ σημείωσε χθες, Τρίτη, ότι η προσεχής σύνοδος της G20, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2020 στο Ριάντ, προσφέρει μια ευκαιρία για να ασκηθούν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία.

"Ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τον κ. Κασόγκι θα σήμαινε ότι (η σύνοδος) δεν θα διεξαχθεί ή θα μεταφερθεί αλλού ή ότι κάτι πρόκειται να γίνει που να εγγυάται ότι το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες δεν γίνεται συνεργός σε αυτό το διεθνές έγκλημα", σημείωσε η Καλαμάρ σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωριστεί ότι ένα κράτος πραγματοποίησε τη δολοφονία του Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε και στη συνέχεια διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος συνεργαζόταν κυρίως με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post και διέμενε στις ΗΠΑ.

"Μέχρι στιγμής οι δυτικές κυβερνήσεις που έχουν υιοθετήσει εξατομικευμένες και στοχευμένες κυρώσεις --κάτι το οποίο εξάλλου είναι πολύ καλό-- πωλούν παράλληλα τη θεωρία περί ανεξέλεγκτων πρακτόρων", υπογράμμισε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το Ριάντ δηλώνει ότι πράκτορες που ενήργησαν αυτοβούλως ευθύνονται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

"Επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στο τι κάνουμε έναντι του κράτους της Σαουδικής Αραβία, κι όχι (όσον αφορά) 15, 17 πρόσωπα", πρόσθεσε.

Η Καλαμάρ ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων για να περιοριστεί η πρόσβαση των Σαουδαράβων στις τεχνολογίες παρακολούθησης, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε "εμπιστοσύνη" στην κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε πρόσωπα όσον αφορά την υπόθεση αυτή, αλλά δεσμεύτηκε να διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Ριάντ, εν μέρει λόγω των αγορών από αυτό αμερικανικών όπλων και της εχθρότητάς του απέναντι στο Ιράν.

Επίσης το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε το "εξαιρετικό έργο" του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.