ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρουχανί: Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου στα επίπεδα που χρειάζεται

16:12 - 03 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ρουχανί: Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου στα επίπεδα που χρειάζεται
«Το Ιράν θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου μετά την 7η Ιουλίου στα επίπεδα που χρειάζεται πέραν του ορίου του 3,67% που ορίζει η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την Τεχεράνη.

«Εάν οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία αυτή δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αράκ θα επιστρέψει στις προηγούμενες δραστηριότητές του μετά την 7η Ιουλίου», προειδοποίησε ο Ρουχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

«Στις 7 Ιουλίου, ο βαθμός εμπλουτισμού δεν θα ανέρχεται πλέον στο 3,67%», που είναι το όριο που καθορίστηκε από τη συμφωνία αυτή που συνήφθη στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015, δήλωσε σε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για να συνεχίσει ότι «Θα βάλουμε στην άκρη τη δέσμευση αυτή. Για όσο θέλουμε, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, όσο το επιβάλλουν οι ανάγκες μας, θα το ανεβάσουμε πάνω από το 3,67%».

Ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε επίσης ότι από την 7η Ιουλίου, το Ιράν θα μπορεί να επαναλάβει το αρχικό του σχέδιο στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το οποίο είχε τεθεί σε αδράνεια. Βάσει της συμφωνίας του 2015, το Ιράν είχε δεσμευτεί να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων που προκαλούσαν τότε ασφυξία στην οικονομία του.

«Αν θέλετε να εκφράσετε τη λύπη σας, είναι πολύ αργά, και αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια ανακοίνωση, κάντε το τώρα», προειδοποίησε ο Ρουχανί τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούν μέρος της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία).

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη συμφωνία, εφόσον και οι άλλες πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε αυτήν. Θα εφαρμόσουμε 100% την συμφωνία την ημέρα που και οι άλλες πλευρές θα ενεργήσουν 100%», σύμφωνα με τους όρους της, πρόσθεσε.

Στις 8 Μαΐου, έναν χρόνο ακριβώς μετά την αμερικανική αποχώρηση, η Τεχεράνη εξέδωσε τελεσίγραφο προς τα άλλα κράτη που συνυπογράφουν τη συμφωνία, δίδοντάς τους διορία «60 ημερών» για να το βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες βύθισαν τη χώρα σε ύφεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.