ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την αναστολή της συνθήκης INF

18:13 - 03 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την αναστολή της συνθήκης INF
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης INF του 1987 που αφορά την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Ο νόμος αναφέρει ότι ο πρόεδρος είναι αυτός που μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ την συνθήκη.

Το κείμενο του νόμου τον οποίο ψήφισε η Κρατική Δούμα στις 18 Ιουνίου και ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) στις 26 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
 
Νωρίτερα ο επικεφαλής της Επιτροπής επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βίκτορ Μπόνταρεφ, είχε δηλώσει ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι "ένα αναγκαστικό και αναγκαίο μέτρο, αντίστοιχο με το ισχύον καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παραβιάζει την συνθήκη INF (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) τον Ιούλιο του 2014. Στη συνέχεια επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό τους αυτό, ενώ η Ρωσία τον απέρριπτε προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς έναντι των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στην συνθήκη INF, υποστηρίζοντας ότι μετά από έξι μήνες θα αποχωρήσουν από την συνθήκη, εάν η Μόσχα δεν ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν πρωτίστως από την Ρωσία να μην αναπτύξει τον πύραυλο 9Μ729, (νατοϊκή ονομασία: SSC-8 – σ.σ.), το βεληνεκές του οποίου υπερβαίνει αυτό που ορίζει η συνθήκη INF.

Ο πρόεδρος Πούτιν με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία αναστέλλει την συμμετοχή της στην συνθήκη INF.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.