ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε: Η υψηλή αβεβαιότητα «φρενάρει» την ανάπτυξη!

11:52 - 04 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ε.Ε: Η υψηλή αβεβαιότητα «φρενάρει» την ανάπτυξη!
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται στο έβδομο έτος μιας σχετικής ανάπτυξης, που συνοδεύεται από αύξηση των θέσεων εργασίας, η υψηλή αβεβαιότητα, για το τι μέλλει γενέσθαι με τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ, προκαλεί επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στην ΕΕ όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης.

Αυτά αναφέρει, σε χθεσινή γραπτή του απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Jiří Pospíšil, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί, διευκρινίζοντας ότι, το παγκόσμιο εμπόριο, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, που ενίσχυαν σημαντικά την ανάπτυξη στην ΕΕ, χάνουν όλο και περισσότερο τον «δυναμισμό» τους.

Ωστόσο, παρατηρεί ο Επίτροπος, οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και οι επιδιώξεις για υψηλότερους μισθούς, αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ αλλά και στην ζώνη του ευρώ, το 2019 και το 2020.

Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί μία αβεβαιότητα ενώ, υπάρχουν και κίνδυνοι στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από μη βιώσιμες πολιτικές σε αρκετά κράτη-μέλη, που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος, ο Επίτροπος Μοσχοβισί, εκφράζει και τις ανησυχίες του για το ότι, επανεμφανίζεται η απειλή της βιωσιμότητας του χρέους, σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

 *Όλη η απάντηση του Επιτρόπου, στα αγγλικά, ΕΔΩ

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2019-002099-ASW_EN.pdf

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.