ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιπαράθεση Μέρκελ - Μακρόν με φόντο τα Δυτικά Βαλκάνια

20:44 - 05 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Αντιπαράθεση Μέρκελ - Μακρόν με φόντο τα Δυτικά Βαλκάνια
Διάσταση απόψεων παρατηρείται ανάμεσα σε Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις στην Σύνοδο του Πόζναν, στην Πολωνία.

Η σύνοδος φέρνει στο ίδιο τραπέζι υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εμβάθυνση των δεσμών της Ευρώπης με την περιοχή.

Οι συναντήσεις στο Πόζναν έλαβαν χώρα υπό την σκιά της δήλωσης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διεύρυνση της ΕΕ προτού υλοποιηθούν «βαθιές μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Μακρόν έχει αναφέρει επανειλημμένα πως θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθούν θεσμικές αλλαγές που επιδιώξει στο εσωτερικό της ΕΕ και μετά να ενταχθούν άλλες χώρες.

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε να λαμβάνει διαφορετική θέση, δηλώνοντας σήμερα κατά την σύνοδο πως η μεταρρύθμιση της ΕΕ δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εκτυλίσσεται ταυτόχρονα η ενταξιακή διαδικασία.

«Ενστερνίζομαι την άποψη του προέδρου Μακρόν πως οι μηχανισμοί της ΕΕ πρέπει να βελτιωθούν», είπε, «όμως το δεν αντιλαμβάνομαι ως εγκατάλειψη των ενταξιακών επαφών».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναβάλει την ετυμηγορία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες δεν υπάρχει βεβαιότητα πως το φθινόπωρο η ΕΕ θα δώσει το «πράσινο φως» – που πρέπει να γίνει ομόφωνα – ειδικά εάν δεν αποσυνδεθεί η απόφαση για την Αλβανία από την Β. Μακεδονία.

«Προσβλέπω με αισιοδοξία προς το φθινόπωρο», σημείωσε ωστόσο η κ. Μέρκελ.

«Η ένταξη στην ΕΕ ήταν καταλύτης για μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία και θέλουμε αυτή την [ευκαιρία] να είναι διαθέσιμη για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου, Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. «Αυτή την άποψη δεν την μοιράζονται όλοι και με στεναχωρούν οι αποφάσεις» για τις αναβολές, προσέθεσε.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.