ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πιθανοί διάδοχοι της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

20:22 - 06 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Οι πιθανοί διάδοχοι της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ
Την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. το θέμα του αντικαταστάτη της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στόχος είναι τη θέση να καταλάβει και πάλι κάποιος Ευρωπαίος.

Αρχικά, ακούστηκε έντονα το όνομα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος όμως διέψευσε τα σχετικά σενάρια. Ο Λεμέρ δήλωσε ωστόσο πως θέλει «να συμφωνήσουμε στον καλύτερο υποψήφιο, τον καλύτερο Ευρωπαίο υποψήφιο για το ΔΝΤ».

Ένα από τα ονόματα που "παίζουν" είναι αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος.Παρότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στον Καναδά, ο Κάρνεϊ, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, έχει βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο πέραν της καναδικής του υπηκοότητας.

Για την υποψηφιότητα Κάρνεϊ, ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Λεμέρ πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο  Μακρόν αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι προηγουμένως πιθανόν να μιλήσει και με τον Κάρνεϊ.

Παραδοσιακά, το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, έχει επικεφαλής κάποιον Ευρωπαίο ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έναν Αμερικανό. Δεδομένου ότι πρόσφατα ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μάλπας εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην αναλάβει το ΔΝΤ και πάλι Ευρωπαίος.

Άλλοι ευρωπαίοι που θεωρούνται πιθανοί στο Παρίσι για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ. Έχει επίσης ακουστεί το όνομα του Πιερ Μοσκοβισί.

Υπενθυμίζεται πως η Κριστίν Λαγκάρντ επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.