ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Mijatović: Οι δικαστές στην Τουρκία προστατεύουν το κράτος

13:20 - 08 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Επίτροπος Mijatović: Οι δικαστές στην Τουρκία προστατεύουν το κράτος
Ολοκληρώνοντας μία πενθήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η Dunja Mijatović, δήλωσε σήμερα από το Στρασβούργο, ότι η τουρκική δικαστική εξουσία έχει θέσει την προστασία του κράτους πάνω από εκείνη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Η Επίτροπος υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να λάβει επείγοντα και αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό της σύστημα αφού, όπως διευκρίνισε, η ανεξαρτησία του τουρκικού δικαστικού κλάδου έχει υποστεί σοβαρή διαταραχή κατά τη διάρκεια  της περιόδου έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία,  μέσω συνταγματικών αλλαγών σχετικά με το Συμβούλιο των Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την αναστολή των συνηθισμένων διασφαλίσεων και διαδικασιών την απόλυση, την πρόσληψη και το διορισμό δικαστών και εισαγγελέων.

Η Επίτροπος συμπεραίνει κατηγορηματικά ότι  «η σημερινή τάση της τουρκικής δικαστικής εξουσίας να θέσει την προστασία του κράτους πάνω από εκείνη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύθηκε σημαντικά και η ποινική διαδικασία φαίνεται να περιορίζεται συχνά σε απλή διατύπωση, ειδικά σε περιπτώσεις τρομοκρατίας. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το δικαστικό σώμα παρακάμπτεται κυριολεκτικά ακόμη και για μέτρα που θίγουν σοβαρά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων, όπως ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ή το δικαίωμα παρουσίας δικηγόρου », ο Κατέληξε δε, λέγοντας ότι : "Η Τουρκία έχει το δικαίωμα και το καθήκον να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τις εγκληματικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων σε απάντηση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εάν δεν αισθάνονται ασφαλείς. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτόν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας υπονομεύει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα ».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.