ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Παρατηρητής στην GRECO για την πάταξη της διαφθοράς!

18:59 - 10 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
ΕΕ: Παρατηρητής στην GRECO για την πάταξη της διαφθοράς!
Η Επιτροπή Υπουργών, που εκπροσωπεί τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενέκρινε σήμερα απόφαση αποδοχής αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει παρατηρητής στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Το γεγονός θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού , Thorbjørn Jagland, που δήλωσε ότι:

 "Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνεργαζόμενοι για την προστασία του κράτους δικαίου και την πρόληψη της διαφθοράς, οι ενέργειές μας θα είναι πιο αποτελεσματικές και θα έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο ».

Από την πλευρά του, οπρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans υποστήριξε ότι: «Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο GRECO ως παρατηρητής φέρνει κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και ενισχύει τις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση διαφθοράς σε όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ κατάλληλο να συμβεί αυτό το έτος κατά το οποίο η GRECO γιορτάζει την 20ή επέτειό της ".

Σημειώνεται ότι, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) είναι το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σκοπός της είναι να βελτιώσει την ικανότητα των μελών της να καταπολεμούν τη διαφθορά παρακολουθώντας τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα κατά της διαφθοράς. Η GRECO βοηθά τα κράτη να εντοπίσουν ελλείψεις στις εθνικές πολιτικές κατά της διαφθοράς, προωθώντας τις αναγκαίες νομοθετικές, θεσμικές και πρακτικές μεταρρυθμίσεις. Περιλαμβάνει τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Λευκορωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.