ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κεντρικός τραπεζίτης «δεν συμμορφωνόταν» με τις οδηγίες Ερντογάν

19:27 - 10 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ο κεντρικός τραπεζίτης «δεν συμμορφωνόταν» με τις οδηγίες Ερντογάν
Στους λόγους για τους οποίους έπαυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αναφέρθηκε σήμερα ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το πρόσωπο που δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες που δίνονταν γι' αυτό το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, αυτή τη μητέρα όλων των κακών που αποκαλείται επιτόκια, χρειαζόταν να αλλάξει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν έπαυσε τον  Μουράτ Τσετίνκαγια το Σάββατο, έναν χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του, αντικαθιστώντας τον με τον Μουράτ Ουισάλ.Τον Σεπτέμβριο, ο Τσετίνκαγια είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να αναχαιτήσει τη συναλλαγματική κρίση και να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας.

«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν έχει απαιτήσει, επανειλημμένα, από τα τραπεζικά ιδρύματα χαμηλότερα επιτόκια, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία, καθώς η λίρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι περιμένουν τώρα πως η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.