ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάγκη μείωσης επιτοκίων «μαρτυρούν» τα πρακτικά της Fed

22:23 - 10 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ανάγκη μείωσης επιτοκίων «μαρτυρούν» τα πρακτικά της Fed
Οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων αυξάνονται δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής FOMC (Federal Open Market Comitee) της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), στις 18 και 19 του περασμένου Ιουνίου, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Παρά το γεγονός αυτό, δεν υπάρχει ομοφωνία στην Fed για μία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι που τάσσονται κατά επιχειρηματολόγησαν πως η μείωση των επιτοκίων θα επιφέρει «ανισορροπίες» στο σύστημα. Επίσης βλέπουν να μετριάζονται οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Πολλοί έκριναν ότι θα είναι επιβεβλημένη η επιπρόσθετη νομισματική διευκόλυνση βραχυπρόθεσμα αν οι τελευταίες εξελίξεις διατηρηθούν και συνεχίσουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook».

«Αρκετοί» αξιωματούχοι ανέφεραν πως μια μείωση επιτοκίου βραχυπρόθεσμα είναι επιβεβλημένη από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνου επειδή «θα βοηθούσε να απορροφηθούν οι συνέπειες από πιθανά μελλοντικά σοκ στην οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, τα μέλη της Επιτροπής παραδέχθηκαν ότι δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης:

  • «Το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε με μέτριο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών αυξήθηκε από το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν υποτονικές.
  • Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή, μετρούμενος με τη δωδεκάμηνη ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (PCE), ήταν κάτω από το 2% τον Απρίλιο.
  • Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τους κινδύνους υποβάθμισης των οικονομικών προοπτικών που επιβάρυναν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
  • Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανέφεραν έλαβαν υπόψη τους τα νέα σχετικά με τις εντάσεις στο διεθνές εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.
  • Η προσδοκία στις αγορές για τα επιτόκια τα έτη 2019 και 2020 έχει μεταβληθεί σημαντικά.
  • Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.