ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα μηδέν για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν

11:04 - 16 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ώρα μηδέν για την ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σήμερα αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία στον δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν έχει απέναντί της κάποιους επιφυλακτικούς σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές. Για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους,  δεσμεύθηκε με χθεσινή επιστολή της πως θα υιοθετήσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ότι θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας.

Ακόμη, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό υπεράσπισης και εποπτείας του Κράτους δικαίου, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και να προωθήσει τη θέσπιση κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στην ΕΕ. 

Τέλος, άφησε να εννοηθεί ότι θα προωθήσει την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας των 28 για ζητήματα που αφορούν το κλίμα, την κοινωνία και την φορολογία - αντ’ αυτής, θα αρκεί απλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων - ενώ υποσχέθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να δώσει κι άλλο χρόνο στη Βρετανία, εάν τον χρειάζεται για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της.

Για να εκλεγεί χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου (δηλ. 50% συν μία ψήφο). Το Κοινοβούλιο προς το παρόν αποτελείται από 747 μέλη, βάσει των επίσημων ειδοποιήσεων που έχει λάβει από τις εθνικές αρχές όσον αφορά τους εκλεγέντες του Μαΐου του 2019. Ως εκ τούτου, το απαιτούμενο όριο αναμένεται να είναι 374 ψήφοι.

Η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:13 - 16 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.