ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαστήριο αναγνωρίζει περιορισμένη ευθύνη της Ολλανδίας στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

15:22 - 19 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Δικαστήριο αναγνωρίζει περιορισμένη ευθύνη της Ολλανδίας στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
«Πολύ περιορισμένη ευθύνη», του ολλανδικού κράτους για τον θάνατο εκατοντάδων Μουσουλμάνων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μόλις ένα 10% συγκεκριμένα, αναγνωρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Η ανώτατη δικαστική αρχή της Ολλανδίας, περιόρισε την ευθύνη του ολλανδικού κράτους σε σχέση με τη απόφαση του Εφετείου το 2014, το οποίο είχε κρίνει το ολλανδικό κράτος εν μέρει υπεύθυνο (30%) για τους θανάτους των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, ο οποίος βρισκόταν τότε υπό την προστασία του ΟΗΕ.

Στον πόλεμο της Βοσνίας δυνάμεις των Σέρβων σκότωσαν το 1995 πάνω από 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια. H Σρεμπρένιτσα είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες.

Μετά τις δολοφονίες, οι ολλανδικές κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι τα στρατεύματά τους δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Οι προσφυγόντες συγγενείς των θυμάτων ωστόσο θεωρούν ότι η ολλανδική δύναμη των κυανοκράνων δεν προσπάθησε να εμποδίσει την επέλαση των σερβικών δυνάμεων και ότι απέτυχε να προστατεύσει τους πρόσφυγες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.