ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες άδειες εκμετάλλευσης του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη»

11:39 - 21 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Νέες άδειες εκμετάλλευσης του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη»
Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος "Αφροδίτη", ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όπως μεταδίδει το philenews.com, σε δηλώσεις στο Παραλίμνι, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως "σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με τις εταιρείες TOTALκαι ENI, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας των συμφωνιών ούτως ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αποφάσεις".

Ερωτηθείς για το θέμα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος "Αφροδίτη", ο Υπουργός απάντησε πως "σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κοινοπραξία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εκδοθούν οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος 'Αφροδίτη', που θα είναι και η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τέτοιου είδους άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ".

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Κάϊρο "όπου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση του East Med Gas Forum των 7 χωρών της περιοχής στη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Το East Med Gas Forum είναι μία πλατφόρμα συνεργασίας την οποία έχουν ιδρύσει οι επτά αυτές χώρες για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε ότι αφορά την ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσον όσον αφορά κοινές υποδομές όσο και άλλα θέματα που είναι κοινού ενδιαφέροντος των χωρών".

Ανέφερε ακόμα ότι "αναμένουμε να καθοριστεί και η ημερομηνία για τετραμερή στην Αθήνα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες".

Ερωτηθείς τί σημαίνει αυτή η τετραμερής και ποια η σημασία της τη δεδομένη στιγμή, ο Υπουργός απάντησε πως "όχι μόνο η τετραμερής αλλά και το East Med Gas Forum δείχνει το συνασπισμό των χωρών της περιοχής σ’ ότι αφορά την κοινή προσπάθεια μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σ’ ότι αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε μιας από τις χώρες που συμμετέχουν".

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Φατίχ, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας δεν έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Πάφου.

Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι προτιμά να μην σχολιάσει "πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.