ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμπε: Οι Ιάπωνες πολίτες θέλουν την αναθεώρηση του Συντάγματος

10:33 - 22 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Την έναρξη των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιαπωνίας πρότεινε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της άνω Βουλής που διεξήχθησαν την Κυριακή έδειξε πως αυτό θέλουν οι πολίτες.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) του Άμπε κέρδισε τις εκλογές — στις οποίες ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο, με δεδομένη την πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης — και εξασφάλισε μεν ισχυρή πλειοψηφία στο σώμα αυτό του ιαπωνικού κοινοβουλίου, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία δύο τρίτων που προϋποτίθεται για να αναθεωρηθεί το πασιφιστικό Σύνταγμα της χώρας, κάτι που δεν έγινε ποτέ αφότου υιοθετήθηκε, έπειτα από την ήττα της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, διακαής πόθος του συντηρητικού εθνικιστή πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είναι να αναθεωρηθεί το Άρθρο 9 του Συντάγματος ώστε να μεταβληθεί άρδην η εντολή των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων, κάτι όμως που διχάζει βαθιά την κοινή γνώμη.

Το ΦΔΚ εξασφάλισε 57 από τις 124 έδρες (τις μισές της άνω Βουλής) που κρίνονταν χθες, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ενώ ο ήσσων εταίρος του, το Κομέιτο, 14.

Αλλά για να εξασφαλίσει την έγκριση της αναθεώρησης το ΦΔΚ, το Κομέιτο και τα άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ της έπρεπε να εξασφαλίσουν χθες τουλάχιστον 85 έδρες ώστε να φθάσουν τον απαραίτητο αριθμό γερουσιαστών.

Η συμπολίτευση έχει πλέον 141 έδρες στο σώμα (από 147) και μαζί με τους υπόλοιπους υποστηρικτές της αναθεώρησης πλέον έχουν 150 έδρες, ενώ χρειάζονται 164.

Εξάλλου, παρά την καθαρή νίκη του κόμματός του, τη θέση του Άμπε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν την αναθεώρηση μάλλον αποδυναμώνει το χαμηλό ποσοστό της συμμετοχής, η οποία περιορίστηκε γύρω στο 48% παρότι 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό δικαίωμά τους εκ των προτέρων.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.