ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

11:10 - 23 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
Έφτασε η ημέρα της ανακοίνωσης του νέου ηγέτη των συντηρητικών και νέου πρωθυπουργού που θα εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το φαβορί δεν είναι άλλο από τον Μπόρις Τζόνσον, υπέρμαχο του Brexit, γεννημένο στη Νέα Υόρκη, ρεπόρτερ και ανταποκριτή της εφημερίδας «Daily Telegraph και βουλευτή του συντηρητικού κόμματος από το 2001.

Υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2018. Διετέλεσε βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας του Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ μέχρι τις γενικές εκλογές του 2015 και βουλευτής της περιφέρειας Χένλεϊ από το 2001 μέχρι το 2008. Υπήρξε δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 έως το 2016. 

Ο Τζόνσον αποτελεί μια αμφιλεγόμενη μορφή στην πολιτική και στην δημοσιογραφία της Βρετανίας. Οι υποστηρικτές τον χαρακτηρίζουν ως διασκεδαστικό, χιουμοριστικό και δημοφιλή απέναντι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αντιθέτως, η αριστερά και η δεξιά έχουν ασκήσει έντονη κριτική προς το πρόσωπό του και τον έχουν κατηγορήσει για ελιτισμό, τεμπελιά και για χρήση ρατσιστικής γλώσσας.

Η επικείμενη εκλογή του φέρνει «βροχή παραιτήσεων»

Παραιτήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν, σφοδρός επικριτής του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να αναδειχθεί σήμερα νέος ηγέτης και πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η δέσμευσή του ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς συμφωνία, ώς τις 31 Οκτωβρίου, έχει θορυβήσει το υπουργικό συμβούλιο και αναμένονται επιπλέον παραιτήσεις.

Η φυγή στελεχών απηχεί το αίσθημα φόβου που επικρατεί στους Τόρις, στην προοπτική ενός ασύντακτου Brexit, την οποία πολλές επιχειρήσεις θεωρούν καταστροφική. Ο Ντάνκαν ακολούθησε τη Μάργκοτ Τζέιμς, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από υπουργός Πολιτισμού, αποκηρύσσοντας τη δέσμευση του Τζόνσον ότι η χώρα θα εγκαταλείψει με κάθε τρόπο την Ευρώπη.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, επίσης, δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, αντί να απομακρυνθεί από τον Τζόνσον, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα αγωνιστεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για να αποτρέψει μια ρήξη στις σχέσεις με την Ε.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.