ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Έως 8% του ΑΕΠ θα στοιχίσει ένα άτακτο Brexit

09:37 - 24 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Βρετανία: Έως 8% του ΑΕΠ θα στοιχίσει ένα άτακτο Brexit
Μετά την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον ως επικεφαλής των Συντηρητικών και κατ’ επέκταση ως πρωθυπουργού της Βρετανίας, επανέρχεται δριμύτερος ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit. Το σενάριο αυτό ενισχύεται μετά τη δέσμευση του νέου Βρετανού πρωθυπουργού ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγήσει στη χειρότερη περίπτωση σε συρρίκνωση του Βρετανικού ΑΕΠ κατά 8% μέσα σε ένα χρόνο και στην πτώση των τιμών των ακινήτων κατά ένα τρίτο.

Στον εμπορικό κόσμο, οι εταιρείες προετοιμάζονται για ένα άτακτο Brexit, με την Getlink, που διαχειρίζεται τη σήραγγα της Μάγχης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, να εκφράζει την Τρίτη τις επιφυλάξεις της για τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου μετά την πτώση κατά 2% των εσόδων του πρώτου εξαμήνου 2019 και να ανακοινώνει ότι πλέον είναι πιο πιθανή η βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο προβεί σε Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, τότε θα καταργηθεί αυτόματα η ισχύς κανόνων, αδειών και συμφωνιών με την ΕΕ. Το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Βρετανίας – ΕΕ θα αντικατασταθεί από τους δασμούς, που ισχύουν για όλα τα κράτη – μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία, ενώ την αντίθετη διαδρομή μπορεί να κάνουν οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, ορισμένες οικονομικές συναλλαγές θα μπλοκαριστούν πλήρως, ενώ κάποιες συμβάσεις θα ματαιωθούν αυτόματα σε περίπτωση άτακτου Brexit.

Οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit νομίζουν πως η Βρετανία θα απελευθερωθεί και θα έχει πλήρη ευελιξία κινήσεων, ώστε να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες, να μειώνει δασμούς στις εισαγωγές και να απαλλαχθεί από κανόνες που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η γραμμή του Μπόρις Τζόνσον

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε ενδεχόμενο η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου. Υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί βέβαια νέα παράταση στο Brexit σε περίπτωση συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Μια λύση θα ήταν να οδηγηθεί σε παραίτηση η κυβέρνηση Τζόνσον, ενώ ορισμένοι βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ώστε να αποτρέψουν τον Τζόνσον από ένα σκληρό και άτακτο Brexit.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.