ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρνιέ: «Απαράδεκτα» τα αιτήματα Τζόνσον - Προετοιμασία για άτακτο Brexit

19:54 - 25 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
«Τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη συμφωνία του "διαζυγίου" με την ΕΕ που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είναι "απαράδεκτα" και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ.

«Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε νωρίτερα ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία). Είναι προφανώς απαράδεκτο και δεν εξαρτάται από την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει ο Μπαρνιέ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της «μη συμφωνίας», εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το απόγευμα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του. Αυτή θα είναι η πρώτη επικοινωνία τους αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός, την Τετάρτη.

«Θα αναλύσουμε κάθε ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που αφορούν την αποχώρηση τα οποία είναι συμβατά με την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε την πολιτική διακήρυξη, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», εξηγεί ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι «Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».

«Παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία», κατέληξε.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.