ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία

10:33 - 28 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, γράφει σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times το μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ.

Ο Γκόουβ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις προετοιμασίες στο υπουργικό συμβούλιο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σημείωσε ότι «όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης θα εργαστεί στο μέγιστο», για να προετοιμάσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ.

«Με έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση και μια νέα σαφή αποστολή, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Χωρίς αν. Χωρίς αλλά. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Το Brexit γίνεται», γράφει ο Γκόουβ στους Sunday Times, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Οι Times σημειώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέθεσε ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου», το οποίο αποτελείται από έξι υψηλόβαθμους υπουργούς, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την επίτευξη του Brexit στις 31 Οκτωβρίου «με κάθε απαραίτητο τρόπο». Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι θα υπάρξει «σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση» αυτήν την εβδομάδα για να καταστεί η Βρετανία «πλήρως έτοιμη να αποχωρήσει» από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Στις επιπρόσθετες δαπάνες θα περιληφθεί η χρηματοδότηση μιας από τις «μεγαλύτερες εκστρατείες πληροφόρησης της κοινής γνώμης» ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι έτοιμοι για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Τζάβιντ στην εφημερίδα Sunday Telegraph. «Υπό την ηγεσία μου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νέες προτεραιότητες και θα παίξει πλήρως τον ρόλο του στο να βοηθήσει για την επίτευξη του Brexit», σημείωσε.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη μία ημέρα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε τελεσίγραφο στους ηγέτες της ΕΕ «να ξανασκεφτούν την σημερινή άρνησή τους» για μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις.

Κρυφές συνομιλίες Χάμοντ με τους Εργατικούς για να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το πόστο του μετά από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Μπόρις Τζόνσον, είχε μυστικές συνομιλίες με αξιωματούχους του κόμματος των Εργατικών για την εξεύρεση τρόπου να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), ανέφερε ο Observer.

Ο Χάμοντ, ο οποίος εναντιώνεται στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία μετάβασης για να μετριαστούν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, λίγο μετά από την παραίτητή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα επισήμανε ότι Χάμοντ και Στάρμερ συμφώνησαν να συνεργαστούν με υψηλόβαθμους βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτγουιν, για να συζητήσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ψήφοι για να τορπιλίσουν το no-deal Brexit.

«Η πολιτική κατεύθυνση πορείας υπό τον Μπόρις Τζόνσον είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Στάρμερ στην εφημερίδα. «Οπότε, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να οικοδομήσουμε μια ισχυρή διακομματική συμμαχία για να εμποδίσουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι επιθυμεί να συνάψει μια νέα συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, αλλά δηλώνει προετοιμασμένος να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αποχώρηση από το μπλοκ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στην περίπτωση που οι βουλευτές απειλήσουν να εμποδίσουν Brexit χωρίς συμφωνία.

Κόρμπιν: Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε ένα άτακτο Brexit

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία και θα κάνουμε τα πάντα για να αμφισβητήσουμε αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε ο Κόρμπιν στο Sky News.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα προώθησης μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ο Κόρμπιν απάντησε ότι θα «εξετάσει την κατάσταση», όταν το κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις συνεδριάσεις του τον Σεπτέμβριο μετά την θερινή παύση της λειτουργίας του.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 28 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.