ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Βαθύ «σκότος» στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ!

11:30 - 29 Ιουλ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Βαθύ «σκότος» στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ!
Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να επιτρέψει στην ΕΕ να συμμετέχει ως παρατηρητής στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), ενεργοποίησε τ’ αντανακλαστικά, ομάδας ευρωβουλευτών που, με γραπτή τους ερώτηση προς την Κομισιόν, την εγκαλούν να απολογηθεί για το γιατί έχει σταματήσει, να δημοσιεύει εκθέσεις για την πάταξη της διαφθοράς στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές, από τις Ομάδες των Σοσιαλιστών, Χριστιανοδημοκρατών και «Πρασίνων», θυμίζουν στην ερώτησή τους ότι, το 2011, η Κομισιόν υπέβαλε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσα στην οποία περιλαμβάνονταν, μια τακτική έκθεση κατά της διαφθοράς.

Ωστόσο, όπως έντονα υπογραμμίζουν, η υποβολή εκθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς στην ΕΕ σταμάτησε από το 2016, παρά το γεγονός ότι αυτές οι εκθέσεις αποτελούσαν χρήσιμο εργαλείο, για τη συμπλήρωση των συστάσεων στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν απάντηση από την Κομισιόν στο γιατί, παρά την επιμονή του Κοινοβουλίου και την αναληφθείσα δέσμευση για την αποτελεσματική καταπολέμηση όλων των μορφών διαφθοράς, δεν θεωρεί απαραίτητο να καταρτιστεί μια πραγματική κοινή στρατηγική κατά της διαφθοράς, η οποία να μην περιορίζεται σε σποραδικές παρεμβάσεις.

Εν κατακλείδι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να αναφέρει, τι προτίθεται να πράξει, συγκεκριμένα, για την επανέναρξη της δράσης της ΕΕ κατά της διαφθοράς, σε συνέργεια με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ιδίως στις εκδηλώσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ευρωβουλευτές που κατέθεσαν την σχετική ερώτηση είναι:

FrancoRoberti (S&D), CaterinaChinnici (S&D), PietroBartolo (S&D),SabrinaPignedoli (NI), TanjaFajon (S&D), EmilRadev (PPE), RamonaStrugariu (Renew), JackieJones (S&D), GiulianoPisapia (S&D), BirgitSippel (S&D), MonikaHohlmeier (PPE), DanielFreund (Verts/ALE) , AntonyHook (Renew)

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 29 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.