ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Νέες χρηματοδοτήσεις 1,85 δισ. ευρώ σε ΜΚΟ αλλά….

10:38 - 01 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Νέες χρηματοδοτήσεις 1,85 δισ. ευρώ σε ΜΚΟ αλλά….
Το θέμα της αδιαφανούς χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων που, αφειδώς, χορηγούνται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θέτει ενώπιον της Κομισιόν, με γραπτή του ερώτηση, ο Πολωνός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Zbigniew Kuźmiuk.

Η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η Κομισιόν, με την προηγούμενη σύνθεση της, είχε αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα ευρωβουλευτών, για τους λόγους των συχνών συναντήσεων ΜΚΟ που ελέγχονται από τον Ζώρζ Σόρος, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και με αντιπροέδρους.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, κατά τα επόμενα επτά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να διαθέσει 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ, για να βοηθήσει οργανισμούς που υπερασπίζονται τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζει, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που εξέτασε τη διαφάνεια της χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων από τις  ΜΚΟ (ειδική έκθεση αριθ. 35/2018 του ΕΕΣ), διεπίστωσε ότι η Κομισιόν, δεν ήταν επαρκώς διαφανής όσον αφορά τη δαπάνη των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τις ΜΚΟ και επεσήμανε ότι θα  πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για  μεγαλύτερη διαφάνεια.

Η έλλειψη διαφάνειας είναι ένας δρόμος που οδηγεί κατευθείαν στη διαφθορά, τονίζει ο ευρωβουλευτής και ερωτά την Κομισιόν πως σκοπεύει  να εξαλείψει τη μη διαφανή χρηματοδότηση, που παράγει διαφθορά για τις ΜΚΟ που υπερασπίζονται τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.