ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ αδυνατούν να δημιουργήσουν συνασπισμό στον Κόλπο

13:48 - 05 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ αδυνατούν να δημιουργήσουν συνασπισμό στον Κόλπο
«Οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες στον κόσμο και αδυνατούν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό με τους συμμάχους τους στον Κόλπο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ για να προσθέσει ότι «Μόνες τους δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση παραβαίνοντας το νόμο και προκάλεσαν εντάσεις και κρίσεις».

Οι ΗΠΑ πρότειναν τον Ιούνιο τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να προστατεύει τα εμπορικά πλοία στον Κόλπο, μετά τις επιθέσεις που έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά πλοίων στην περιοχή αυτή, τις οποίες η Ουάσινγκτον απέδωσε στο Ιράν, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Η ιδέα που πρότεινε η Ουάσινγκτον ήταν κάθε χώρα να παρέχει στρατιωτική συνοδεία στα εμπορικά της πλοία στην περιοχή με την υποστήριξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα εγγυούνταν την εναέρια επίβλεψη της ζώνης και την διοίκηση των επιχειρήσεων.

Οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν την προσφορά, καθώς δεν θέλουν να συνδεθούν με την πολιτική άσκησης "της μέγιστης πίεσης" που ακολουθεί απέναντι στο Ιράν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διότι επιδιώκουν την διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη το 2015 και από την οποία αποσύρθηκε μονομερώς η κυβέρνηση Τραμπ το 2018.

Μετά την σύλληψη ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου από το Ιράν τον Ιούλιο, το Λονδίνο αποφάσισε να συνοδεύει τα εμπορικά του πλοία που φέρουν βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ και απέστειλε και δεύτερο πολεμικό πλοίο στην περιοχή.

Αναφερόμενος την ίδια ώρα στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας, ο Ζαρίφ σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το Ιράν θα εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αν τα συμφέροντα της Τεχεράνης δεν προστατευθούν από τα υπόλοιπα μέρη «Το Ιράν θα εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις δυνάμεις, αν κριθεί απαραίτητο» είπε και κάλεσε «τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να θωρακίσουν την οικονομία του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.