ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στο συμβούλιο αρχηγών στην Κύπρο ενόψει συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

15:11 - 05 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Θετικό κλίμα στο συμβούλιο αρχηγών στην Κύπρο ενόψει συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του συμβουλίου αρχηγών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την προσέγγισή του αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Με τη σειρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ παραγωγικό κλίμα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξετάσει όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης θα συγκαλέσει εκ νέου το συμβούλιο αρχηγών αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, προκειμένου να ενημερώσει για όλα όσα θα λεχθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι ώρα για αναλύσεις και εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να γίνει μία εποικοδομητική συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς για το αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί πιο ενισχυμένος, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμίσουμε ότι είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017. Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη, αυτός είναι ο στόχος μας. Επομένως, ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, προσέρχεται σε όλες τις διεργασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ που είχαμε από το Κραν Μοντανά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».

Για το ενδεχόμενο να συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στις γεωτρήσεις είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια άτυπη συνάντηση η οποία έχει και αυτή επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή, 9 Αυγούστου». Συμπλήρωσε πως οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι γνωστές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.