• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ισπανία: Δύο έδρες μακριά από την πλειοψηφία Σοσιαλιστές και Podemos

10:31 - 06 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξακολουθούν να είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας, η οποία κατέδειξε, παράλληλα, πως το άθροισμα των εδρών του PSOE και των Unidas Podemos στο ισπανικό Κοινοβούλιο θα απείχε μόλις δύο έδρες (εννέα περισσότερες από όσες στη σημερινή σύνθεση του Σώματος) από την απόλυτη πλειοψηφία σε περίπτωση νέων εκλογών.

Με βάση τη νέα έρευνα της εταιρείας Key Data, οι Σοσιαλιστές συνεχίζουν να δρέπουν τους καρπούς της δημοφιλίας μεταξύ των ψηφοφόρων έναντι των άλλων κομμάτων, με 31,5% στην πρόθεση ψήφου. Ποσοστό που αριθμητικά μεταφράζεται δυνητικά σε 135 έδρες, 12 περισσότερες από το αποτέλεσμα του PSOE στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου. Οι, δε, Unidas Podemos θα έπεφταν στις 39 έδρες, τρεις λιγότερες από τις παρούσες έδρες στο Κοινοβούλιο.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, μία κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, θα χρειαζόταν μόλις δύο έδρες για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία σε ένα Κοινοβούλιο, όπου τα εθνικιστικά κόμματα PNV των Βάσκων και ERC της Καταλονίας προβλέπεται να διατηρήσουν την παρούσα δύναμή τους (6 και 15 έδρες, αντίστοιχα). Μία τέτοια κυβερνητική συμμαχία, που θα προωθούσε περισσότερα «ανοίγματα» στην πολιτική της αυτονομίας, θα μπορούσε να στηριχθεί στις ψήφους ή στην αποχή αυτών των δύο κομμάτων, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

Επιπλέον, η νέα έρευνα καταγράφει μία πιθανή διεύρυνση της διαφοράς της αριστερής από τη δεξιά παράταξη, καθώς οι τρεις δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς φαίνεται να αιμορραγούν εκλογικά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών της 28ης Απριλίου. Συνολικά θα συγκέντρωναν 141 έδρες, έξι λιγότερες από σήμερα. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα θα έφθανε το 18,7%, με 75 βουλευτές, εννέα περισσότερους από τις εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos θα έχαναν πέντε έδρες και με ποσοστό 14,4% θα έμεναν στις 52 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox θα υφίστατο πανωλεθρία, μένοντας στις 14 έδρες από 24 που συγκεντρώνει σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Πέρα, όμως, από την αντιπαράθεση του ευρύτερου άξονα Δεξιάς-Αριστεράς, η αυτή νέα πρόγνωση υποδεικνύει πως οι επαναληπτικές εκλογές θα επανέφεραν και θα ενίσχυαν τον δικομματισμό, σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις που εισήλθαν στην πολιτική σκηνή μετά το 2014 και την ανησυχητική διεμβόλιση του Vox στις περασμένες εκλογές. Η ποιοτική ανάγνωση της έρευνας δείχνει ενίσχυση της δύναμης του PSOE και του ΡΡ και συνέχιση της πτωτικής τάσης των Ciudadanos, Podemos και Vox αναλογικά με τις προηγούμενες εκλογές.

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει αφορά την αύξηση της αποχής από τις εκλογές. Τα προγνωστικά δείχνουν πως πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Τον περασμένο Απρίλιο στις κάλπες προσήλθαν πάνω από 26 εκατ. ψηφοφόροι, ενώ στην έρευνα της Key Data εκτιμάται πως σε νέες εκλογές θα προσέρχονταν για να ψηφίσουν λίγο παραπάνω από 25.300.000 πολίτες.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman