ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

OHE: Αλλαγή διατροφικών συνηθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

17:17 - 08 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
OHE: Αλλαγή διατροφικών συνηθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρότατες συνέπειές της, έκθεση του ΟΗΕ προτείνει την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Στην έκθεση, για την οποία εργάστηκαν 107 επιστήμονες για λογαριασμό της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), σημειώνεται ότι η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να περιοριστεί, με την ανθρωπότητα να στρέφεται σε μία περισσότερο χορτοφαγική δίαιτα.

Παρόλο που η έκθεση δεν προτείνει τον πλήρη αποκλεισμό του κρέατος από τη διατροφή μας, αναφέρει με τον περιορισμό της κατανάλωσής του και την ευρύτερη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, θα περιοριστούν οι πιέσεις στους πόρους της γης και των υδάτων από την συνεχή αύξηση του πληθυσμού, όπως και οι εκπομπές ρύπων.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι η διατροφή, στηριζόμενη σε φυτικά προϊόντα, θα μπορούσε να απελευθερώσει αρκετά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έως το 2050 και να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα τα τρόφιμα ευθύνονται για το 26% των εκπομπών που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και το 58% των εκπομπών από τρόφιμα προέρχεται από ζωικές τροφές. 

Οι ειδικοί του ΟΗΕ σπεύδουν επίσης να προειδοποιήσουν πως εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων σε διάφορα μέρη του πλανήτη και τελικά μία επισιτιστική κρίση. 

Υπολογίζουν ότι η μέση τιμή των δημητριακών θα αυξηθεί κατά 7,6% έως το 2050, γεγονός που σημαίνει και αυξημένο κίνδυνο πείνας. 

Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι ενώ 821 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από υποσιτισμό, έχουμε παράλληλα περίπου 2 δισεκατομμύρια ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 08 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.