ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλισμοί σε πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε αγάλματα

18:09 - 16 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλισμοί σε πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε αγάλματα
Τοποθετήθηκε πινακίδα, που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, στο βάθρο του μεγάλου αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας. Επιπλέον, ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Η πινακίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το skai.gr, δεν έλειψαν τα έκτροπα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Η αναγνώριση της ελληνικότητας των εν λόγω ιστορικών προσώπων απορρέει από την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει ότι εντός έξι μηνών αφότου τεθεί σε ισχύ η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων και υποδομών στην επικράτειά της.

Εφόσον οποιαδήποτε υποδομή ή κτίσμα συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην ελληνική πολιτισμική κληρονομιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.