ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch και S&P υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής

10:04 - 17 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Fitch και S&P υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής
Νέο πλήγμα στην αργεντική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard & Poor's, οι οποίοι υποβάθμισαν την Παρασκευή το αξιόχρεο της Αργεντινής, επικαλούμενοι την κατ’ αυτούς μεγαλύτερη πιθανότητα κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από το αποτέλεσμα των πρόσφατων προκριματικών εκλογών, που προκάλεσε σοκ στις αγορές επιτείνοντας την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.

Μετά την καθαρή νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής οι αγορές αναστατώθηκαν, ενώ το πέσο έχασε σχεδόν 20% της αξίας του. Το εύρος της νίκης του Φερνάντες ερμηνεύθηκε από παράγοντες των αγορών ως ένδειξη ότι οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο και πιθανόν να βάλει τέλος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές λιτότητας εντός των ορίων του προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης: Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών τίτλων της Αργεντινής από B σε CCC, ενώ ο S&P το μείωσε από B σε B-.

Ο Fitch αναμένει πως το ΑΕΠ της Αργεντινής θα συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2019, από 1,7% που προέβλεπε ως τώρα, και το κρατικό χρέος θα αυξηθεί στο 95% επί του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Ο S&P προβλέπει από την πλευρά του συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής κατά 2,3% το 2019, από 1,6%.

Ο Fitch επίσης ανέφερε πως αναμένει μηδενική ανάπτυξη το 2020, ο S&P 0,5%, από 2,2%. Οι οίκοι επικαλούνται την αβεβαιότητα για την πολιτική του Φερνάντες.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 17 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.