ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στυλιανίδης - Μογκερίνι: Καίριο μέλημα της ΕΕ η ανθρωπιστική βοήθεια

14:23 - 19 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Στυλιανίδης - Μογκερίνι: Καίριο μέλημα της ΕΕ η ανθρωπιστική βοήθεια
Πρόκειται για ένα βασικό έτος για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δεδομένου ότι το 2019 σηματοδοτεί την 70ή επέτειο των Συμβάσεων της Γενεύης. Καθώς ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθεί να αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει φόρο τιμής στην προσήλωση εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη αποτελούν καίριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Βοήθειας 2019, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για την προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και στον τομέα της υγείας.

Η βία κατά των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα επηρεάζει τους αμάχους και εμποδίζει εκατομμύρια ανθρώπους να λάβουν βοήθεια ζωτικής σημασίας. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν θα πρέπει να έχει ως τίμημα την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών.

Περίπου 400 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πέσει θύματα σοβαρών επιθέσεων το 2018, που αποδείχθηκε το δεύτερο χειρότερο έτος στην ιστορία. Εξ αυτών, πάνω από το ένα τρίτο δολοφονήθηκε και το ένα τρίτο απήχθη. Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε όλους εκείνους που με μεγάλη αφοσίωση προσφέρουν το έργο τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, και να προωθήσουμε την ασφάλεια και την προστασία τους.

Ο ανθρωπισμός, η ανεξαρτησία, η ουδετερότητα και η αμεροληψία είναι οι αρχές στις οποίες εδράζεται η ανθρωπιστική βοήθεια. Οι εν λόγω αρχές θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να είναι σε θέση να δραστηριοποιούνται ελεύθερα.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας που στηρίζεται σε αρχές και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραμένουν στο επίκεντρο της διεθνούς μας δέσμευσης.»

Τελευταία τροποποίηση στις 14:36 - 19 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.