ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πλάνο Τζόνσον για τοποθέτηση Όζμπορν στο ΔΝΤ

08:54 - 21 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Τον δικό του υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ επιδιώκει να προωθήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Η κοινότητα αποφάσισε πρόσφατα, εν μέσω αντιπαραθέσεων, να προτείνει για τη θέση- που παραδοσιακά πηγαίνει σε Ευρωπαίο- την Βουλγάρα, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο Τζόνσον όμως θέλει η θέση να πάει στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης. Ευελπιστεί δε ότι θα έχει στήριξη στα σχέδιά του τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα. Ουσιαστικά το Λονδίνο προτείνει στις δύο χώρες να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στην υποψήφια της Ε.Ε.

Ο Όζμπορν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2010 έως και το 2016. Αν και βάσει ενός άγραφου κανόνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πάντα Ευρωπαίος (και εκείνος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αμερικανός), δεν έχει αναλάβει ποτέ τα ηνία του Ταμείου ένας Βρετανός. Για την κυβέρνηση Τζόνσον μία επιτυχία σε αυτό το μέτωπο θα ήταν ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η χώρα διατηρεί την ισχυρή θέση της στην παγκόσμια σκηνή και μετά το Brexit. 

Ενδεχομένως να μην δυσκολευθεί να αποσπάσει τη στήριξη του Τραμπ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που θα ήθελαν πιθανότατα να δουν έναν δικό τους υποψήφιο να σπάει τον άγραφο κανόνα. Τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται πως η φωνή τους δεν ακούγεται αρκετά και ζητούν επιτακτικά μεταρρυθμίσεις, που να αντανακλούν την αυξανόμενη ισχύ τους στην παγκόσμια σκηνή. H κούρσα για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ μοιάζει πιο ανοιχτή από ποτέ. 

Επαφές με Μέρκελ και Μακρόν

Το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί και αυτό στο τραπέζι. Οι συνομιλίες τόσο με την Μέρκελ όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν προβλέπονται ακανθώδεις, μετά και το αίτημα του Τζόνσον να αφαιρεθεί η όποια πρόβλεψη για το ιρλανδικό backstop. H E.E. πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική για να αποτραπεί το σκληρό σύνορο στα ιρλανδικά σύνορα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:01 - 21 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.