ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου κατηγορεί... ΜΚΟ για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

09:11 - 22 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως "στάχτη στα μάτια" με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.

"Όλα δείχνουν" ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο "για να βάλουν φωτιές" στο δάσος, δήλωσε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας live συνομιλίας μέσω Facebook που έχει με τους πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι "δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο" και πρόσθεσε "έτσι γίνεται".

Εξήγησε μάλιστα ότι πιθανό κίνητρο των ΜΚΟ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας περιόρισε τη χρηματοδότησή τους. "Υπάρχει έγκλημα", επεσήμανε ο Μπολσονάρου. "Λείπουν χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους".

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί του Μπολσονάρου εξόργισαν τους περιβαλλοντολόγους που ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη στάση του απέναντι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ζωτικής σημασίας ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή.

"Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση", δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. "Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του".

Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να "κοιτάνε τη δουλειά τους".

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.