ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σλοβακία: Οι διαδηλώσεις για διαφθορά «έφεραν» την καταδίκη από GRECO

12:05 - 22 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Σλοβακία: Οι διαδηλώσεις για διαφθορά «έφεραν» την καταδίκη από GRECO
Οι μαζικές διαδηλώσεις των Σλοβάκων πολιτών, μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου, που ερευνούσε συνδέσμους διαφθοράς μεταξύ του πολιτικού κόσμου και των εγκληματικών δικτύων στη χώρα, επέσπευσε την σύνταξη και δημοσίευση έκθεσης, για την διαφθορά στη Σλοβακία, από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO)!

Όπως υπογραμμίζεται ιδιαίτερα στην έκθεση, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, «η έκθεση προετοιμάστηκε στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων μαζικών διαδηλώσεων, που απαιτούσαν μεγαλύτερη ακεραιότητα των πολιτικών και της αστυνομίας, μετά από τη δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε συνδέσμους διαφθοράς μεταξύ του πολιτικού κόσμου και των εγκληματικών δικτύων.»

Στην έκθεση, η GRECO, προτρέπει τη Σλοβακική Δημοκρατία να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου και των πολιτικών της για την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ ατόμων με ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα (υπουργοί και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι) και στην αστυνομία.

Σύμφωνα με την GRECO, υπάρχουν σήμερα ορισμένες συστημικές αδυναμίες που χρήζουν επειγόντως προσοχής για την ενίσχυση της πρόληψης της διαφθοράς στην κυβέρνηση και την θεσμοθέτηση προτύπων και κανόνων ακεραιότητας για τους υπουργούς, τους κρατικούς γραμματείς, τους πολιτικούς συμβούλους και τους ανώτερους υπαλλήλους, με τη μορφή ενός εκτελεστού, καλά δημοσιευμένου κώδικα δεοντολογίας.

Προκειμένου, τέλος, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ιδιαίτερα  προβλήματα διαφθοράς εντός της αστυνομίας, η GRECO τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν πραγματικά οι προσπάθειες πρόληψης, ξεκινώντας από την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, προσδιορίζοντας περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κίνδυνο και αναδυόμενες τάσεις.

Η GRECO θεωρεί επίσης ότι ορισμένοι τομείς απαιτούν αυστηρότερους κανόνες για την τόνωση της πρόληψης στο εσωτερικό της αστυνομίας. Αυτοί περιλαμβάνουν ισχυρότερο έλεγχο ασφαλείας των μελών της αστυνομίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.