ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Θα λάβουμε μέτρα στήριξης εάν πληγεί η αμερικανική οικονομία

17:25 - 23 Αυγ 2019 | Ειδήσεις
Πάουελ: Θα λάβουμε μέτρα στήριξης εάν πληγεί η αμερικανική οικονομία
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε σήμερα πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων στήριξης, εάν η αμερικανική οικονομία πληγεί από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η οποία εντάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω των εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο και την εμπορική διαμάχη.

Ο Powell, ωστόσο, δεν προχώρησε τόσο πολύ ώστε να προαναγγείλει την εκκίνηση μιας εκστρατείας για μια πιο επιθετική χαλάρωση. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε την πολυαναμενόμενη ομιλία του για να προειδοποιήσει σχετικά με τους περιορισμούς που αντιμετώπισαν τα νομισματικά μέτρα στήριξης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της αναταραχής στις αγορές που προκάλεσε η ολοένα και αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές.

«Επί της αρχής, οτιδήποτε επηρεάζει τις προοπτικές της απασχόλησης και του πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη σωστή στάση της νομισματική πολιτικής και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική», είπε ο Powell στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Fed του Κάνσας στο Jackson Hole.

«Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πρόσφατα προηγούμενα για την ενδεδειγμένη απάντηση πολιτικής στην υφιστάμενη κατάσταση. Επιπλέον, ενώ η νομισματική πολιτικής είναι ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο εργάζεται για τη στήριξη της καταναλωτικής δαπάνης, των επιχειρηματικών επενδύσεων και της δημόσιας εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να παράσχει ένα οριστικό εγχειρίδιο κανόνων για το διεθνές εμπόριο», είπε.

Αντίθετα, ο Powell θεωρεί ότι η Fed πρέπει «να εξετάσει προσεκτικά αυτά που θα μπορούσαν να είναι παροδικά γεγονότα, να εστιάσει στο πώς οι εξελίξεις στο εμπόριο επηρεάζουν τις προοπτικές και να προσαρμόσει τις πολιτικές για να προωθήσει τους στόχους της».

O κεντρικός τραπεζίτης αντιμετωπίζει τεράστια πολιτική πίεση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ζητά επιθετικές μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Σε μια πρωτοφανή κίνηση την προηγούμενη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Fed να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια της, «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

O Powell ήταν μέχρι στιγμής πολύ προσεκτικός να μην εμπλέκεται σε διαμάχες μαζί του. Αλλά στη σημερινή ομιλία του έστειλε την πιο ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης. «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τυπικών μακροοικονομικών εξελίξεων» στο πλαίσιο χάραξης πολιτικών, είπε. «Αλλά η ένταξή της αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική σε αυτό το πλαίσιο είναι μια νέα πρόκληση».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 23 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.